Gestolen boot en grondstoffen voor drugs ingenomen bij grote politieactie in Raamsdonk (+Video)
Zondag 30 Augustus 2015 - RAAMSDONK - Tijdens een grote politieactie op watersportcentrum Hermenzeil in Raamsdonk zijn zondag 30 augustus een gestolen speedboot en grondstoffen voor synthetische drugs in beslag genomen. De politie hield de actie tegen ondermijnende criminaliteit samen met het Openbaar Ministerie, de gemeente Geertruidenberg, de Belastingdienst en de Douane.De actie vond zowel op het land als op het water plaats. Kentekens van auto’s en registratienummers van boten zijn vastgelegd en gecontroleerd. De personalia van alle aanwezigen werd gecontroleerd. Daarnaast zijn alle woningen op het perceel integraal geïnspecteerd.
Omgekat
De politie trof in een loods een speedboot aan die was omgekat en voorzien van een nieuw rompnummer. Na onderzoek bleek dat de boot in 2011 als gestolen was gemeld. In de loods werd ook nog een gestolen buitenboordmotor ontdekt. Op het terrein trof de handhavers vier jerrycans van elk twintig liter met mierenzuur aan. Bekend is dat mierenzuur een grondstof voor de productie van synthetische drugs is. De speedboot, buitenboordmotor en de vaten zijn in beslag genomen en afgevoerd. Er zijn geen aanhoudingen verricht.
Gezamenlijke aanpak
De gemeente Geertruidenberg heeft gecontroleerd op de drank- en horecawet en permanente bewoning. Hierbij is een aantal overtredingen geconstateerd. Burgemeester Van Hees onderstreept het belang van een gezamenlijke aanpak tegen criminaliteit. "Het resultaat van de actie van zondag onderstreept het belang van een brede aanpak van allerlei vormen van criminaliteit: georganiseerde overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Door onderling kennis en informatie uit te wisselen kunnen we criminaliteit niet alleen in onze gemeente, maar ook in de regio, gericht en effectief aanpakken. Mochten in de toekomst opnieuw verdenkingen van georganiseerde criminaliteit bestaan, zullen we zeker opnieuw samenwerken met de voornoemde partijen.
Ondermijning
De actie sluit aan bij de bredere aanpak van de Taskforce Brabant Zeeland om als overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Een van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit heet ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting.
Ondermijningsteams bestaan uit medewerkers van politie, FIOD en Belastingdienst. Zij werken nauw samen met gemeenten, provincies, bedrijven, instanties, justitie in het buitenland, bijzondere opsporingsdiensten en burgers. Iedere actie raakt en verstoort de criminele samenwerkingsverbanden.
Aantal keer bekeken: 2046
De aangegeven locatie op de kaart is bij benadering